KOSOVSKA MITROVICA – Predstavnici Srba na Kosovu upotrebiće sve pravne i političke mehanizme da bi se suprodstavili ideji o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, izjavio je danas predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Simić je u izjavi za Tanjug naveo da predstavnici Srpske liste imaju političke, institucionalne i pravne mehanizme na raspolaganju i da će ih upotrebiti kako bi se suprostavili nameri da se mimo kosovskog ustava formira kosovska vojska.

Simić je podsetio da su se povodom ideje kosovskih Albanaca da transformišu KBS u vojsku oglasili i predstavnici međunarodne zajednice koji su pozvali zvaničnu Prištinu da ne usvaja bilo kakav zakon koji nije u skladu sa kosovskim Ustavom, koji ne podržavaju Srbi i poslanici iz redova manjinskih zajednica.

„Ako ovaj zakon bude usvojen u Skupštini Kosova, mi ćemo preduzeti sve političke i pravne procedure kako bi sprečili da stupi na snagu,„ rekao je predsednik Srpske liste.

Simić je izazio očekivanje da američka Ambasada na Kosovu i EU budu konkretni i da, kako je rekao, spreče pokušja Prištine da destabilizuje ovaj deo zapadnog Balkana. (Tanjug)

Izvor: Politika