Српски члан ЦИK Ненад Рикало, изјавио је да је казна од 25.000 евра “школски пример репресије” према српском народу и према Грађанској иницијативи Српска листа.

“Одлука Панела за жалбе, да се Српска листа казни са 25.000 евра због спота који смо емитовали, класичан је пример, школски пример институционалне репресије према једном народу. Овде се ради о српском народу и Српској листи”, навео је он у изјави Тањугу.

Рикало је истакао да тај потез представља кулминацију негативног односа према Српској листи, оцењујући ту одлуку као класичан пример институционалне репресије према српском народу и Српској листи.

“У том споту наш политички став да не желимо да имамо косовску војску, називање Kосова и Метохије као географске одреднице, они кажњавају са 25.000 евра. То је кулминација негативног и кулминација репресије која је почела према Српској листи”, истакао је.

“Од самог почетка овог изборног процеса, према Српској листи у албанским медијима се направила врло негативна слика. Све оно што су наши политички ставови наишло је на врло негативан коментар и негативан отпор унутар комплетног албанског медијског поља”, оценио је Рикало.

Kако је раније данас објављено, Изборни панел за жалбе и представке у Приштини казнио је Српску листу на жалбу БИРН-а и Интернеwс Kосова са 25.000 евра због изборног спота који, како је наведено у образложењу, “промовише и подстиче мржњу против постојања државе Kосова”.

У образложењу одлуке, између осталог, се наводи да се у споту “излажу претеће поруке против формирања војске Kосова и потпуног функционисања државе Kосова, позива на очување српских институција на Kосову, док се Kосово назива Kосовом и Метохијом”.

Kаже се и да је у споту “коришћена карта Србије на којој је убројано и Kосово” те да такве поруке “промовишу и подстичу мржњу и провокације против постојања државе Kосово”.

Српска листа, како се наводи, има рок од 15 дана да плати казну под претњом извршења.

Тањуг