БЕОГРАД – Председник Српске листе Славко Симић и помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић позвали су Србе да у што већем броју изађу сутра на ванредне парламентарне изборе у јужној покрајини и гласају за Српску листу, која једина гарантује опстанак Срба на Косову.

Они су гостујући на ТВ Пинк истакли да Српска листа наставља политику Владе Србије и председника Србије Александра Вучића, као и да једино Српска листа може да спречи формирање војске Косова и Заједнице српских општина као невладине организације.

Симић је рекао за Пинк да је на КиМ створена свеопшта конфузија стварањем нових политичких партија Срба уз помоћ Приштине које су инсталиране на сверу КиМ и изразио уверење да ће Срби превазићи ту ситауцију односно схватити озбиљност ситуације и гласати за Српску листу.

Он је рекао да је то нарочито изражено у најсевернијој општини – Лепосавићу, где су активисти Српске листе изложени претњама и озбиљним притисцима.

“Тај центар за социјални рад који користи Александар Јаблановић и његов отац као своју имовину је узурпиран”, навео је Симић.

Он је подсетио да су се Срби још 2013. на локалним изборима први пут окупили око јединствене српске листе коју је подржао Београд и 2014. на парламентарним изборима.

“Треба да се окупимо око једне јединствене листе и пројекта Владе Србије како би јединствено наступили политички у приштинским институцијама на централном и локалном нивоу. Неки Срби, нажалост, дали су себи за право да самостално улазе у неке аранжмане уз финансијску, политичку и иституционалну подршку Приштине. Да формирају нове политичке партије како би разбили српско јединство и деловање кроз централне и локалне институције”, рекао је Симић.

Како каже, Београд и Срби на КиМ су осудили такве покушаје, јер желе да држе ситуацију под контролом.

“Желимо да у институцијама тих 10 мандата, који су загарантовани српској заједници, узме народ који живи на КиМ и да ти Срби имају легитимитет да представљу српски народ. Наш народ је схватио значај ових избора, морамо да узмемо тих 10 мандата како не би дозволили неодговнирним поједицима као што су Партија косовоских Срба и Самостална либерална странка, људима који немају легалитет ни кредибилитет, да предсталвјају српски народ да узму те мандате”, нагласио је Симић.

Он истиче да ако желе да формирају владу, то не могу без Срба, који има сигурно неће дозволити да забране члановима Владе Србије улазак на КиМ.

“Ми смо глас и лице Владе Србије и нашег председника Александра Вучића. Имамо строгу координацију са нашом владом. Албанци хоће са новим политичким партијама, мимо Српске листе, да разговарају о војсци Косова и да се дијалог који се води у Бриселу премести у Приштину како би формирали Заједницу српских општина као невладину организацију. Надамо се да ће српски народ препознати озбиљност и гласати за Српску листу”, поручио је Симић.

Петковић је рекао да су људи из Канцеларија за КиМ препешачили целу јужну покрајину како би упутили Србе у све шта се дешава и скренули им пажњу пажњу на све претње из Приштине.

“Неће бити како каже Кадри Весељи да ће 12. јуна бити готово са Србијом на КиМ. Биће готово са тзв. војском Косова односно са идејом о формирању војске Косова. Сви треба озбиљно да схвате ову ситуацију и у што већем броју да изађу на изборе. То једини нацин да српски народ одлучује о својој судбини на КиМ”, нагласио је Петковић.

Он каже да су претње Рамуша Харадинаја, још један од притисака Приштине, да ће ухапсити министра Александра Вулина и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића ако дођу на КиМ, што је још једна потврда застрашивања српског народа.

“Не одустајемо од тога да га чекамо у нашем затвору, руке су му крваве до рамена. Он је тај који је од Приштине постављен да воду мути у току изборне кампање. Српски народ треба да стане уз Српску листу, која је показала лојалност држави Србији”, рекао је Петковић.

Према његовим речима, Српска листа је увек користила сва институционална овлашћња за српски народ и треба сада искористимо ове изборе да на све њихове претње, увреде и уцене одговоримо оловком – да институционално искористимо оно што припада српском народу.

“Потпребно је четири посланика из реда неалбанских заједница који би требало да гласају да би војска Косова била формирана. Нама је битно да имамо свих 10 мандата, који ће бити под контролом Српске листе и српског народа, да то не дозволимо”, истакао је Петковић.

Он наглашава да српски народ треба добро да зна да Српска листа наставља политику председника Србије Вучића и да је то једини начин на који можемо да опстанемо на КиМ.

“Нама је битно да водимо рачуна о српском народу, јер они чине све да нашег народа не буде на КиМ. Српски народ треба да изађе на изборе и очекујемо победу Српске листе”, навео је Петковић.