БЕОГРАД – За Српску листу је прихватљиво да у складу са Уставом тзв. Косова постоји члан 126 који гарантује постојање Безбедносних снага Косова (БСК), које су задужене да пруже безбедност грађанима у случају елементарних непогода и да им је забрањено ношење тешког наоружања, уз строгу координацију са снагама КФОР-а, изјавио је Славко Симић, председник Српске листе у Скупштини Косова и подсетио да је Резолуција 12 44 Уједињених нација и даље на снази и да Српска листа не жели да руши њен легитимитет, те да је инсистирање Приштине на трансформацији Безбедносних снага Косова у Оружане снаге Косова очигледан покушај да се та резолуција маргинализује.
Симић је, гостујући у емисији Прави угао Радио-телевизије Војводине, рекао да Срби на Косову имају и политичке и институционалне инструменте да спрече идеју да се правним средствима изврши трансформација БСК у Оружане снаге Косова, да за то имају и међународну подршку, те да се сада више ни не говори о таквом закону, а да је Влада Косова пре неки дан избацила предлог закона из процедуре.

“Ми смо имали неколико позива да разговарамо са Албанцима на ту тему, а министар безбедносних снага Косова је сам говорио о томе да је 18 пута позивао Српску листу на разговоре. Ми у овом тренутку не желимо да разговарамо на ту тему, не желим да се поносим тиме што нећемо да гласамо за такав закон, јер то треба да буде морална обавеза свих представника Срба, садашњих и будућих, да не гласају за то”, истакао је он.

Симић каже да не види због чега Косово у овом тренутку треба да има војску и од кога треба да се брани, а подсећа да у ситуацији када на Косову има 60 одсто незапослених, трошити новац на наоружавања јесте неозбиљно и неодговорно према грађанима који живе на Косову и Метохији.

Симић је демантовао изјаву Даута Харадинаја, да нису сви Срби против стварања Оружаних снага Косова, и подсетио да је сличне изјаве давао и Хашим Тачи, а да су онда, када је требало да дође до реализације те идеје у Скупштини Косова сви пребацивали неуспех једни на друге.

“Албанци за то немају подршку међународне заједнице, ни НАТО, али ни Српске листе, и у реду би било да кажу са киме су они то разговарали од Срба. Спречили смо да се закон процесуира без промене Уставних амандмана, чега не може бити без подршке из редова мањинских заједница”, закључује он.

Коментаришући претпоставке да је Влади Косова потребно да има сагласност не свих 10 Срба, већ само четворице са Српске листе, да би био усвојен закон о Оружаним снагама Косова, Симић каже да су у овом тренутку сви посланици Српске листе сагласни да не дају подршку оваквом закону, нити уставним амандманима, уколико они буду процесуирани у Скупштини Косова.

 

Извор: Радио-телевизија Војводине