Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić primio je danas studente Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu koji će u narednom periodu obavljati stručnu praksu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, cilj prakse je da se studenti osnovnih studija ovog fakulteta upoznaju sa delokrugom rada Kancelarije za Kosovo i Metohiju, opštim pravilima rada državne administracije, kao i sa problemima i bezbednosnim izazovima na teritoriji južne pokrajine.

Đurić je prilikom upoznavanja sa studentima konstatovao da je Kosovo i Metohija osobama koje izučavaju bezbednosne fenomene izazovna tema, jer se na malom području sučeljavaju brojni geopolitički, nacionalni i konfesionalni uticaji, što za posledicu ima stanje stalne potencijalne nestabilnosti.

Kada se, prema njegovim rečima, u tu formulu ubaci veoma loša socio-ekonomska situacija, snaženje ekstremnih političkih snaga i sve snažniji uticaj verskog radikalizma, dobija se veoma zapaljiva atmosfera, koju je moguće držati pod kontrolom samo doslednim opredeljenjem svih zainteresovanih strana za mirno rešavanje nesuglasica.

Beograd je, kako je istakao Đurić, u tom smislu pozitivan primer, jer čini sve da na terenu dođe do deeskalacije, ali nažalost često je usamljen u insistiranju na dijalogu i poštovanju dogovorenog.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji takođe predvodi delegaciju Beograda u dijalogu sa Prištinom, naglasio je da je najveće postignuće tog procesa u proteklim godinama upravo mir i stvaranje svesti da se problemi u južnoj srpskoj pokrajini ne mogu rešavati nasiljem.

Za uspeh tog dijaloga, kako je objasnio Đurić, važno je i da Srbi na Kosovu i Metohiji nastupaju u ujedinjenom političkom frontu u okviru Srpske liste, jer to je jedina garancija da će ono što je dogovoreno, a pre svega, Zajednica srpskih opština, biti realizovano onako kako je dogovoreno i uz budno oko srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika u samoj pokrajini.

Đurić je poručio da su predstojeći pokrajinski izbori, koji će biti održani 11. juna, ključni i kada je reč o bezbednosnim interesima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer u atmosferi rastućeg političkog ekstremizma u pokrajini samo monolitna i snažna politička elita našeg naroda, što predstavlja jedino Srpska lista, jeste u stanju da se izbori za njegova prava i interese i spreči formiranje takozvane kosovske vojske.

29.05.2017 | Izvor: TV Most