Премијер Србије Александар Вучић позвао је грађане Србије на Косову и Метохији да гласају за Српску листу, наводећи да је то важно за живот Срба на Косову.

Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да се никада више српске деце није рађало на Косову и Метохији, него последњих година, јер, како је рекао, људи остају на тој територији и осећају да је држава уз њих.

Одговарајући на критике бившег председника Србије Бориса Тадића у вези са Косовом и Метохијом, Вучић је рекао да је Тадић урадио нешто чиме нас је драматично ограничио – увођење границе на Јарињу, али да је то у мањој или већој мери морало да се догоди.

“Заједница српских општина је кључни део Бриселског споразума, то је био најпаметнији акт у тешким временима”, рекао је Вучић.

Како је истакао, Тадић није волео да доноси одлуке, “волео је да тако пролазе дани, био је способан и шармантан, као и други, али одлуке није доносио”.

“Ми смо донели одлуку да ће сви полицајци бити српске националности, да албанска чизма неће крочити на север Косова…”, рекао је Вучић.

Он је додао да је Тадићу немачка канцеларка Ангела Меркел рекла да је обмањивао за све што је говорио.

“Она не подноси оне који лажу и обмањују, а неки из тима Бориса Тадића су је стално лагали”, рекао је Вучић.

Изабрани председник Александар Вучић рекао је да са ступањем на дужност шефа државе има намеру да отвори питање Косова, премда нема намеру да га се одрекне.

“Заклећу се на Уставу. Немам право да се одричем Косова, али ми морамо да отворимо ту тему”, рекао је Вучић, одговарајући на питање лидера ЛДП Чедомира Јовановића да ли ће као председник земље раскидати Гордијеве човорове који замагљују европску перспективу земље, пре свега када је реч о Косову.

“Нећу признати Косово, то није моја политика, али сам спреман да разговарам и да прихватим чињеницу да код нас има много митова и легенди”, рекао је Вучић.

30. мај 2017. Извор: Танјуг