Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић примио је данас студенте Факултета безбедности Универзитета у Београду који ће у наредном периоду обављати стручну праксу у Канцеларији за Косово и Метохију.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, циљ праксе је да се студенти основних студија овог факултета упознају са делокругом рада Канцеларије за Косово и Метохију, општим правилима рада државне администрације, као и са проблемима и безбедносним изазовима на територији јужне покрајине.

Ђурић је приликом упознавања са студентима констатовао да је Косово и Метохија особама које изучавају безбедносне феномене изазовна тема, јер се на малом подручју сучељавају бројни геополитички, национални и конфесионални утицаји, што за последицу има стање сталне потенцијалне нестабилности.

Када се, према његовим речима, у ту формулу убаци веома лоша социо-економска ситуација, снажење екстремних политичких снага и све снажнији утицај верског радикализма, добија се веома запаљива атмосфера, коју је могуће држати под контролом само доследним опредељењем свих заинтересованих страна за мирно решавање несугласица.

Београд је, како је истакао Ђурић, у том смислу позитиван пример, јер чини све да на терену дође до деескалације, али нажалост често је усамљен у инсистирању на дијалогу и поштовању договореног.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, који такође предводи делегацију Београда у дијалогу са Приштином, нагласио је да је највеће постигнуће тог процеса у протеклим годинама управо мир и стварање свести да се проблеми у јужној српској покрајини не могу решавати насиљем.

За успех тог дијалога, како је објаснио Ђурић, важно је и да Срби на Косову и Метохији наступају у уједињеном политичком фронту у оквиру Српске листе, јер то је једина гаранција да ће оно што је договорено, а пре свега, Заједница српских општина, бити реализовано онако како је договорено и уз будно око српског народа и његових политичких представника у самој покрајини.

Ђурић је поручио да су предстојећи покрајински избори, који ће бити одржани 11. јуна, кључни и када је реч о безбедносним интересима српског народа на Косову и Метохији, јер у атмосфери растућег политичког екстремизма у покрајини само монолитна и снажна политичка елита нашег народа, што представља једино Српска листа, јесте у стању да се избори за његова права и интересе и спречи формирање такозване косовске војске.

29.05.2017 | Извор: ТВ Мост