ПРИШТИНА – Грађанска иницијатива Српска листа данас је, одлуком приштинске Kанцеларије за регистрацију при Централној изборној комисији, и званично постала политичка странка, изјавио је Тањугу подносилац захтева за регистрацију странке Славко Симић.

Симић је објаснио да је овим стављена тачка на унутрашње несугласице у Грађанској иницијативи Српска листа и покушаје да се посредством појединаца она инструментализује за остваривање албанских, а не српских, политичких интереса.

“Наш први велики изазов биће наступ на ванредним парламентарним изборима, на којима ћемо, уверен сам, потврдити свој статус кровне политичке организације српског народа на Kосову и Метохији”, рекао је Симић.

Упитан какви ће бити програмски циљеви странке, Симић је рекао да ће странка имати програмски континуитет са досадашњом истоименом грађанском иницијативом, те да ће у сарадњи са Београдом бити најозбиљнија снага за заштиту српских националних интереса на Kосову и Метохији. — Тањуг

***

Данас је Централна изборна комисија регистровала политичку партију Грађанска иницијатива Српска листа на чијем је челу Славко Симић. Тиме је завршена криза и отклоњене су нејасноће око функционисања овог политичког субјекта. Политичко деловање овог субјекта који окупља Србе на простору Kосову и Метохије ће сада бити много јасније. Другој политичкој партији коју представља Александар Јаблановић ће бити омогућено да региструје нови политички субјекат који неће моћи да користи назив исти или сличан називу Српска листа. Он је добио рок од 24ч да изврши измене ако жели да настави са процесом регистрације политичке партије. – Ненад Рикало