“Посланици „Српске листе“ одлучили су јутрос да гласају за пад Владе. Потрудићемо се да након нових избора доведемо одговорне и динамичне људе“, каже шеф Српске листе“ Славко Симић.

Симић је у изјави за РТВ Kим, након данашње седнице на којој су посланици гласовима одлучили да сруше Владу, рекао да је одлука о томе како ће гласати „Српска листа“ донета јутрос, након консултација са коалиционим партнерима.

„Разговарали смо са нашим коалиционим партнерима који су очекивали да знају наш коначан став јер смо ми као посланици Српске листе имали кључну улогу у изгласавању неповерења Влади“, каже Симић.

Он објашњава да је Српска листа имала пуно разлога за овакву одлуку, политичку кризу, лошу комуникацију са коалиционим партнерима и непоштовање коалиционог споразума.

„Влада није поштовала оне обавезе које је преузела из коалиционог споразума. Готово сви елементи коалиционог споразума нису поштовани чак су неки и деградирани. Ту пре свега мислим на Заједницу српских општина која је политички, уставно и законодавно била деградирана од самог почетка. Поред тога, ту су и сви они процеси који су од виталног зачаја за српску заједницу, враћање српске имовине, положај СПЦ и сви други витални процеси за српску заједницу били су маргинализовани и нико се није бавио тим стварима“, наводи Симић.

Симић наводи да је сигурно да ће у будућем сазиву Владе и Парламента Срби имати загарантована места. Своју кампању, „Српска листа“ усмериће ка анимирању што више гласача.

„Претходих неколико дана, након што смо уочили да све води ка изборима, ми смо већ урадили стратегију и очекујемо да већ имамо консултације да покренемо све ресурсе како бисмо имали коректну кампању, али и да анимирамо људе и да им укажемо на то да су ови избори важни. Ако будемо изашли у већем броју можемо остварити боље резултате и у институције довести људе који су одговорни, који ће донети динамику рада и наравно побољшати положај Срба и српске заједнице на Kосову“, навео је Симић.

Извор: РадиоКиМ