Потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић изјавио је након одлагања седнице владе да премијер Иса Мустафа и председник скупштине Кадри Весељи, истовремено и председници највећих странака на Косову, не могу да се договоре о решавању тренутне политичке ситуације на Косову.

 

Њу оптерећују намера владе да процесуира скупштини предлог закона о реатификацији споразума са Црном Гором и иницијатива опозиције да расправља о изгласавању неповерења влади.

“Очигледно је да Кадри Весељи и Иса Мустафа не могу да се договоре шта треба да се деси наредних дана”, рекао је Стојановић РТС-у.

Додао је да се Српска листа не меша у договоре председника две највеће албанске странке.

“Нас интересују српски интереси, односи између албанских партија нас не интересују. Интересује нас да се спроведе оно што смо се договорили коалиционим споразумом, а све остале несугласице које имају – мораће сами да решавају”, рекао је Стојановић.

Он потенцијал за протесте и насиље опозиције види у односима владајућих странака, јер од договора, односно недоговора странака на власти, зависи да ли ће опозиција добити простор да делује.

“Ако се не договоре Иса Мустафа и Кадри Весељи, и створи се простор, сасвим је извесно да ће бити нових демонстрација и тиме би био отворен простор да се у скупштини направи нови циркус”, закључио је Стојановић.

У решавање тренутне политичке ситуације на Косову укључен је и амерички амбасадор на Косову Грег Делави, који је је пре подне присуствовао састанку Мустафе и Весељија.

Нема детаља са тог састанка.

 

Извор: РТС