PRIŠTINA – Građanska inicijativa Srpska lista danas je, odlukom prištinske Kancelarije za registraciju pri Centralnoj izbornoj komisiji, i zvanično postala politička stranka, izjavio je Tanjugu podnosilac zahteva za registraciju stranke Slavko Simić.

Simić je objasnio da je ovim stavljena tačka na unutrašnje nesuglasice u Građanskoj inicijativi Srpska lista i pokušaje da se posredstvom pojedinaca ona instrumentalizuje za ostvarivanje albanskih, a ne srpskih, političkih interesa.

„Naš prvi veliki izazov biće nastup na vanrednim parlamentarnim izborima, na kojima ćemo, uveren sam, potvrditi svoj status krovne političke organizacije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Simić.

Upitan kakvi će biti programski ciljevi stranke, Simić je rekao da će stranka imati programski kontinuitet sa dosadašnjom istoimenom građanskom inicijativom, te da će u saradnji sa Beogradom biti najozbiljnija snaga za zaštitu srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. — Tanjug

***

Danas je Centralna izborna komisija registrovala političku partiju Građanska inicijativa Srpska lista na čijem je čelu Slavko Simić. Time je završena kriza i otklonjene su nejasnoće oko funkcionisanja ovog političkog subjekta. Političko delovanje ovog subjekta koji okuplja Srbe na prostoru Kosovu i Metohije će sada biti mnogo jasnije. Drugoj političkoj partiji koju predstavlja Aleksandar Jablanović će biti omogućeno da registruje novi politički subjekat koji neće moći da koristi naziv isti ili sličan nazivu Srpska lista. On je dobio rok od 24č da izvrši izmene ako želi da nastavi sa procesom registracije političke partije. – Nenad Rikalo