Заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, изјавио је данас да би јасна воља да се отпочне са формирањем Заједнице српских општина (ЗСО), како је договорено у Бриселу, био оправдан разлог за повратак Срба у косовске институције.

– Онда када видимо конкретну и јасну вољу да се покрене процес формирања Заједнице српских општина на начин како је договорено, не неким импровизацијама и новим измишљотинама, онда ће постојати оправдан разлог да се ми вратимо у институције и радимо на оном што је за нас најзначајније – рекао је Стојановић за Тањуг.

Стојановић је истакао да до тада не види смисао поновног повратка и рада у политичким органима, наводећи да Срби јесу присутни на својим радним местима и да се труде да спроведу све пројекте који су започети, као и неке нове, али да неће учествовати у политичком раду докле год не виде спремност да се заиста отпочне рад на формирању ЗСО.

– Не желимо да нам се деси оно што се десило са неким ранијим договорима и плановима. Сетићете се да много одредаба из Ахтисаријевог плана апсолутно није спроведено онако како је планирано, већ су у имплементацији врло често многа права обесмишљена и потпуно изгубила на оригиналној замисли и значају који је требало да имају – констатовао је Стојановић.

Представници Срба у косовској скупштини и влади бојкотују рад институција од октобра прошле године због низа закона који су усвојени, међу којима је и Закон о Трепчи, а који су, како оцењују, у супротности са интересима српске заједнице на Косову и Метохији.

– Ми као политичка елита, која данас учествује у спровођењу једног договора који је постигнут на највишем политичком нивоу, апсолутно нећемо да дозволимо да нам се тако нешто деси. Инсистирамо на сваком слову које је договорено у Бриселу, уколико у нама траже партнера да урадимо нешто што ће бити мање од оног што је договорено у Бриселу онда куцају на погрешна врата, та врата се неће отворити и ми на то нећемо пристати – истакао је Стојановић.

Извор: Блиц