Заменик премијера Бранимир Стојановић и шеф посланичког клуба „Српска листа“ Славко Симић разговарали су данас са замеником помоћника америчког државног секретара Хојтом Јиом и детаљније му представили политичку ситуацију на Косову, као и околности у којима живе Срби и проблеме са којима се суочава СПЦ и њени верници.
Срби нису ти који блокирају формирање заједнице, као ни било који други позитиван процес, да би то доказали вратили смо се у институције, заједно са међународном заједницом желимо да изградимо стабилност, казао је заменик премијера Бранимир Стојановић након састанка са замеником помоћника америчког државног секретара Хојтом Јиом.

„Срби никада нису били дестабилизујући фактор, неко ко ствара тензије, никада нисмо били део проблема, већ део решења. Не желимо да учествујемо у фарсама и да будемо декорација, желимо да доносимо конкретне одлуке и да се спроводи оно што је договорено. Причали смо и о томе колико данас Срби тешко живе, о томе да не постоји правна сигурност, да је блокиран процес повратка, да СПЦ веома тешко остварује своја права, да је наше учешће у институцијама врло често обесмишљено, да смо искључени из процеса доношења политичких одлука, да смо искључени из свега онога из чега не би смели да будемо искључени и да заправо многи људи који се претварају да воде рачуна о Србима заправо то не раде уопште. Управо смо о томе говорили и о томе да би заправо многи желели да створе неке своје приватне Србе, а да то могу да забораве и да ће као што су и до сада слушати шта су проблеми Срба, а не нешто што би неки Албанци желели да чују“, казао је Стојановић.

Заменик премијера је на састанку са Јиом поновио да Срби желе да са међународном заједницом изграде веће поверење и спроведу све што је договорено. Као и то да ће само време показати да ли ће Албанци измислити неки нови аргумент зашто не испуњавају своје обавезе.

 

Извор: Радио Грачаница