Данас је одржана и редовна седница Kомисије за интересе заједница и повратак, чији су чланови поново затражили од Владе Kосова да испуни ставку закона о цивилној служби, која се односи на запошљавање припадника невећинских заједница у јавне институције на Kосову.

Посланик Ћерим Бајрами из редова бошњачке заједнице сматра да се многи закони и препоруке које доноси Скупштина Kосова, а који се односе на невећинске заједнице – не спроводе, алудирајући на Закон о цивилној служби који гарантује да од укупног броја запосленик, 10 одсто буде из редова невећинских заједница.

“Чињеница је да се овде доносе многе одлуке и на овој комисији и у скупштини када су заједнице у питању, а које се уопште не спроводе. Предстоји нам ребаланс буџета, једна од ставки у тим препорукама је да влада издвоји додатна средства за додатно запошљавање припадника невећинских заједница, без ребаланса буџета неће бити додатног запошљавања невећинских заједница”, рекао је посланик Бајрами.

Бајрами каже да се наставља кршење Закона о буџету јер влада Kосова није донела посебну одлуку о финансирању заједница. Према мишљењу председнице комисије одговоре треба тражити од министра финансија и владе.

“Упутићемо позив министру финансија да извести наш одбор. А што се тиче извештаја наше комисије и ако министри кажу да са њим нису упознати, мој предлог је да се они, али и премијер и председник обавесте службеним мејлом”, рекла је председница комисије за заједнице Јасмина Живковић.

На наводе посланика Бајрами да надлежни не издвајају довољно новца за бошњачку заједницу, реаговао је директор Kанцеларије за заједнице Иван Томић који у саопштењу за РТK2 тврди да је канцеларија и поред скромног буџета финансирала припаднике бошњачке заједнице.

“Током прошле године финансирали смо прославу Националног дана Бошњака у износу од 20.000 евра, такође и неколико културних и спортских манифестација, помогли у лечењу једног детета, финансијски помогли две самохране мајке и обезбедили плату за асистента једног посланика из редова бошњачке заједнице. Октобра прошле године смо одобрили и неколико захтева за помоћ у виду грађевинског материјала и исплата се очекује током овог месеца. Ја разумем господу посланике, али притисак који они врше на канцеларију је апсолутно неприхватљив. Ја ћу наставити да радим свој посао и излазићемо у сусрет онима којима је помоћ најнеопходнија у складу са нашим могућностима без обзира на етничку, верску и политичку припадност“, наводи се у саопштењу Томића.

На састанку комисије подржана је измена и допуна Закона о службеним празницима о уврштавању Дана египћанске заједнице у званичне празнике на Kосову.

Извор: RTK Live / Слика: GracanicaOnLine.info