БЕОГРАД – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да није тајна да су српски представници на Космету у континуитету изложени покушајима политичке куповине и превођења на страну сепаратиста.
Он, ипак, не види каквим би се “аргументима и реторичком гимнастиком” они могли убедити да формирање такозване косовске војске препознају као свој интерес.

“Не само да би такав чин био у супротности с Резолуцијом 1244, већ би био и директна претња безбедности српског народа на КиМ”, нагласио је Ђурић одговарајући на питање “Новости” може ли косовски председник Хашим Тачи да убеди Србе да подрже “војску Косова”, пошто је најавио разговоре с њима.

На констатацију да је превођење ГИ “Српска листа” у странку довело до поделе српских политичких представника и на питање да ли је то увод у српско “вишегласје” у косовским институцијама, Ђурић каже да нема и неће бити вишегласја.

“Неколицина политичких превратника без подршке у народу нема капацитет да наруши српско јединство. Ти поједини могу имати иза себе подршку Приштине, која погрешно држи да јој је интерес политичко слабљење нашег народа на КиМ. Срби, међутим, имају инструменте да, уз подршку Београда, потпуно маргинализују такве особе”, рекао је Ђурић.

Упитан да ли верује у скорији наставак дијалога с обзиром на условљавање Приштине у вези Рамуша Харадинаја кога Србија терети за ратне злочине на КиМ, Ђурић је оценио да је Приштина донела “штетну” одлуку да замрзне дијалог, а “случај Харадинај” је био само изговор.

“Албанска политичка заједница на КиМ је у фази унутрашњег политичког превирања и ишчекивања превремених парламентарних избора, а дијалог је у таквим ситуацијама увек успутна штета, док је наша спремност за њега недвосмислена”, рекао је Ђурић.

На питање о чему би се преговарало када није “откочено” формирање ЗСО, Ђурић каже да наставак дијалога подразумева управо примену тог договора.

Упитан колико се озбиљно третирају претње Даута Харадинаја да на Косову неће бити ниједног Србина уколико његов брат Рамуш не буде изручен Београду, Ђурић подсећа да се особа која је изнела ту тврдњу налази на челу Одбора за одбрану, безбедност и контролу безбедносних служби покрајинске скупштине.

“Шта то онда говори о кредибилитету и намени тих снага? Од самих претњи опасније је то што један вршилац политичке функције може да прети етничким чишћењем,а да се не суочи ни са каквим санкцијама. То ствара климу у којој претња лако може прерасти у чин насиља. Срби на КиМ не треба да сасвим игноришу овакве претње, али треба да знају да држава Србија и читав српски народ стоје иза њих”, поручио је Ђурић.

Извор: Тањуг