Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je građane Srbije na Kosovu i Metohiji da glasaju za Srpsku listu, navodeći da je to važno za život Srba na Kosovu.

Vučić je, gostujući na televiziji Pink, rekao da se nikada više srpske dece nije rađalo na Kosovu i Metohiji, nego poslednjih godina, jer, kako je rekao, ljudi ostaju na toj teritoriji i osećaju da je država uz njih.

Odgovarajući na kritike bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića u vezi sa Kosovom i Metohijom, Vučić je rekao da je Tadić uradio nešto čime nas je dramatično ograničio – uvođenje granice na Jarinju, ali da je to u manjoj ili većoj meri moralo da se dogodi.

„Zajednica srpskih opština je ključni deo Briselskog sporazuma, to je bio najpametniji akt u teškim vremenima“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, Tadić nije voleo da donosi odluke, „voleo je da tako prolaze dani, bio je sposoban i šarmantan, kao i drugi, ali odluke nije donosio“.

„Mi smo doneli odluku da će svi policajci biti srpske nacionalnosti, da albanska čizma neće kročiti na sever Kosova…“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Tadiću nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je obmanjivao za sve što je govorio.

„Ona ne podnosi one koji lažu i obmanjuju, a neki iz tima Borisa Tadića su je stalno lagali“, rekao je Vučić.

Izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je da sa stupanjem na dužnost šefa države ima nameru da otvori pitanje Kosova, premda nema nameru da ga se odrekne.

„Zakleću se na Ustavu. Nemam pravo da se odričem Kosova, ali mi moramo da otvorimo tu temu“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje lidera LDP Čedomira Jovanovića da li će kao predsednik zemlje raskidati Gordijeve čovorove koji zamagljuju evropsku perspektivu zemlje, pre svega kada je reč o Kosovu.

„Neću priznati Kosovo, to nije moja politika, ali sam spreman da razgovaram i da prihvatim činjenicu da kod nas ima mnogo mitova i legendi“, rekao je Vučić.

30. maj 2017. Izvor: Tanjug