Uvek u prelomnim političkim trenucima na političkoj sceni javljaju se populisti raznih vrsta, koji nastoje da profitiraju na zabrinutosti građana nuđenjem lakih, a zapravo neostvarivih ili opasnih rešenja.

Ta želja sabrala je na Kosovu i Metohiji Boška Obradovića, Milana Stamatovića i Slavišu Ristića, čija deklaracija nije ništa drugo nego poziv na destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji i ostatku Srbije, od čega srpski narod ne može imati nikakvu korist.

U borbi za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nema lakih rešenja, a ono što nam pomenuti nude nije plod genijalnosti ili nekakvog izuzetnog patriotizma, već nesposobnosti da se sagleda šira slika i posledice predloženih radikalnih poteza. A posledice bi bile izolacija Srbije, dramatično pogoršanje bezbednosnih prilika na samom Kosovu i Metohiji, i uvod u ekonomski i svaki drugi krah naše države.

Pošto ne možemo da poverujemo da bi ijedan Srbin tako nešto poželeo svojoj državi, ostaje nam da pretpostavimo da je ovde reč prosto o neznanju ili nedostatku političke odgovornosti.

Apelujemo na sve učesnike u političkom životu Srbije da se okanu starih navika i da pitanju Kosova i Metohije pristupe na ozbiljan i odgovoran način, ne stvarajući među Srbima ovde razdor i nepoverenje, jer to nas sve zajedno može veoma skupo koštati.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji nije politički nepismen i nisu mu potrebni politički turisti i avanturisti da mu dele lekcije o preživljavanju, jer pomenute gospode ovde nije bilo onda kada nam je bilo najteže, pa smo umeli i da se odbranimo, i da preživimo, i da stanemo u odbranu svojih prava i bez njih i njima sličnih.