Позивам грађане Србије на Косову и Метохији да на локалним изборима, 22. октобра, подрже кандидате Српске листе, јер ће на тај начин, између осталог, гласати против раскидања веза Срба у покрајини са државом Србијом и против оспоравања права нашег народа у покрајини на сопствени национални интерес.

Нису предстојећи локални избори прилика да неко реши своје личне егзистенцијалне проблеме, да упосли себе, члана породице или неког рођака, ти избори су од егзистенцијалне важности за српски народ на Косову и Метохији.

Јасно је да ће у општинама где Срби имају већину и већину у локалним органима власти чинити Срби, међутим није свеједно која ће српска политичка снага имати ефективну власт, и да ли ће упориште за власт црпети у Приштини или у Београду.

Српска листа наступаће на овим изборима са кандидатима који имају различиту политичку прошлост и уживају различит углед у својим заједницама, али настојала је да сабере најбоље међу онима који имају амбицију да се баве политиком на Косову и Метохији. Непрегледна је колона лекара, инжењера, професора, учених људи и вредних домаћина који су се ставили на располагање Српској листи и свом народу на Косову и Метохији.

Српска листа била је отворена за све спремне да се боре за колективни интерес и да буду део тима руковођеног српским државним и националним интересима, а они који су изостали то су учинили зато што нису могли да се обавежу под таквим условима.

Било је и локалних политичара који су из личног рачуна решили да на изборе изађу у сопственој режији, са некаквим наврат-нанос напабирченим листама, и нека су.

Увек је у српској политици било оних који су били спремни и на непринципијелне погодбе, и на трговине, и на разне друге нечасне ствари како би на маргинама демократије пронашли некакву личну корист, и такви каткад улазе у локалне парламенте и у централној Србији и у Војводини, међутим Срби на Косову и Метохији не могу себи да приуште такву врсту ноншалантног односа према сопственој судбини.

Српска листа једина ужива подршку Републике Србије и њених институција, и питање је зато чију подршку имају они који иду против Српске листе и где лежи њихова лојалност.

Одговор је лак – те политичке снаге су инструмент у рукама оних чији је циљ разбијање српског политичког јединства и фрагментација нашег народа на Косову и Метохији, јер Срби, ако ниси монолитни и јединствени, не могу се надати ни да ће имати колективна права.

Свима који ће на предстојећим изборима наступати против Српске листе, а тиме и против државе Србије, поручујем само једно: нека се не надају да ће моћи да после избора буду у коалицији са Српском листом, јер овде се не ради само о сукобу програма, овде је реч о сукобу вредности и односа према политици, животу, Косову и Метохији и Србији.

Српска листа је данас овако снажна зато што је другачија од микространака какве су Срби у прошлости имали на Косову и Метохији, зато што за њу политика није лицитација за продају овог или оног српског интереса. Cнажна је зато што и српски народ у нашој јужној покрајини жели да буде снажан.