Увек у преломним политичким тренуцима на политичкој сцени јављају се популисти разних врста, који настоје да профитирају на забринутости грађана нуђењем лаких, а заправо неостваривих или опасних решења.

Та жеља сабрала је на Косову и Метохији Бошка Обрадовића, Милана Стаматовића и Славишу Ристића, чија декларација није ништа друго него позив на дестабилизацију прилика на Косову и Метохији и остатку Србије, од чега српски народ не може имати никакву корист.

У борби за опстанак српског народа на Косову и Метохији нема лаких решења, а оно што нам поменути нуде није плод генијалности или некаквог изузетног патриотизма, већ неспособности да се сагледа шира слика и последице предложених радикалних потеза. А последице би биле изолација Србије, драматично погоршање безбедносних прилика на самом Косову и Метохији, и увод у економски и сваки други крах наше државе.

Пошто не можемо да поверујемо да би иједан Србин тако нешто пожелео својој држави, остаје нам да претпоставимо да је овде реч просто о незнању или недостатку политичке одговорности.

Апелујемо на све учеснике у политичком животу Србије да се окану старих навика и да питању Косова и Метохије приступе на озбиљан и одговоран начин, не стварајући међу Србима овде раздор и неповерење, јер то нас све заједно може веома скупо коштати.

Српски народ на Косову и Метохији није политички неписмен и нису му потребни политички туристи и авантуристи да му деле лекције о преживљавању, јер поменуте господе овде није било онда када нам је било најтеже, па смо умели и да се одбранимо, и да преживимо, и да станемо у одбрану својих права и без њих и њима сличних.