Srpska lista je opredeljena da se formiranje Zajednice srpskih opština realizuje isključivo u skladu sa dogovorima iz Brisela, i neće ni pod kojim uslovima i izgovorima pristati da se Zajednici srpskih opština uskrate osnovni elementi koji joj garantuju funkcionalnost i izvršna ovlašćenja u određenim oblastima, a na osnovu kojih će se zaštititi i unaprediti život Srba na Kosovu i Metohiji, i omogućiti njihov ostanak, opstanak ali i povratak na ovim prostorima.

Mi ne želimo da upravljamo životima bilo kog naroda na Kosovu i Metohiji, ali ne želimo i da svoje živote damo na upravljanje drugima. Opšte poznata je  činjenica da se dogovori u Briselu odnose na život nas, Srba, i da su iz tih pregovora proizašli i sporazumi o Zajednici srpskih opština, kao krovnoj instituciji srpskog naroda, a nikako nekakvoj nevladinoj organizaciji kako je neki u Prištini žele predstaviti.

Zajednica srpskih opština, onakva kakva je dogovorena u Briselu je nasušna potreba srpskog naroda koja ni na koji način ne ugrožava bilo koga na Kosovu i Metohiji, ali pruža garancija da će Srbi imati sudbinu u svojim rukama, ali i odgovornost prema svojim građanima.

Delimo skepsu i pesimizam Vlade Srbije i predsednika Vučića da u Prištini nema stvarne volje za punu primenu sporazuma i osnivanje ovakve Zajednice srpskih opština. Ove aktivnosti koje se najavljuju deluju kao pokušaj predstavnika Albanaca da smanje međunarodni pritisak, bez iskrene želje da se konkretno konkretno realizuju briselski dogovori.

Iskreno govoreći, ko posle prošlog ponedeljka od Srba na Kosovu i Metohiji može da veruje u iskren odnos? Strah, teror, i mržnja koju smo doživeli stigla je u svaku srpsku sredinu na Kosovu i Metohiji, kao jasna poruka gde nas pojedini krugovi vide.

Predstavnici Srpske liste su danas imali značajne sastanke sa najvišim predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove, i jedan od zaključaka je da su za formiranje Zajednice srpskih opština merodavni isključivo dogovori postignuti u Briselu, a ne nekakvi akti koji su namenjeni za unutrašnju upotrebu, te da je jedini nadležan za izradu statuta upravljački tim sastavljen od četiri predstavnika Srba, u skladu sa postignutim sporazumima u Briselu.

Kancelarija za saradnju sa medijima i civilnim sektorom