Kако „Ало!” сазнаје, Хашим Тачи по сваку цену жели да убаци у парламент „пријатељске Србе” како би обезбедио подршку од најмање две трећине посланика мањинских странака, колико му је потребно за формирање војске Kосова.

Зато је и припремљен сценарио за изборе, који су на Kосмету заказани за 11. јун, где би за новоформирану странку Александра Јаблановића (ПKС), али и Слободана Петровића (СЛС) масовно гласали Албанци, како би им обезбедили најмање четири мандата од десет, колико је предвиђено за српске представнике.

– Новац за куповину гласова је обезбеђен, као и за кампању, а највећи део албанских гласова у корист српских странака ПKС-а и СЛС-а требало би да стигне из јужног дела Митровице, али и из Приштине, како би им се обезбедили мандати. На тај начин би званична Приштина испунила услов САД да се трансформација безбедносних снага у војне обави у складу са уставом, односно да добије подршку две трећине посланика мањинских партија. Онда би Вашингтон, а самим тим и Брисел, могао да поздрави формирање војних снага и Срби на Kосову и Метохији би били стављени пред свршен чин. Питање је онда и како би се уопште успоставила и заједница српских општина, јер би онда званичници Приштине новоформирану војску распоредили на „граници” према Србији, односно на северу KиМ – наводи извор „Ало!” и додаје да би један део гласова требало да буде обезбеђен и од расељених особа са Kосова које тренутно пребивалиште имају у Црној Гори.

Истовремено, како су нам навели у Српској, „веома добро су упознати с намерама Приштине и шта ради са странкама које се представљају за мањинске српске, као и да неће толерисати било какве нерегуларности на изборима, и да таквим покушајима неће дати легитимитет, као и да у таквој скупштини не би ни учествовали”.

Интересантно, странци коју предводи Слободан Петровић кампању ради амерички Национални демократски центар и, како наводи наш извор, њему је сугерисано да се што мање појављује у јавности, и да се „ради само по терену”.

 

Извор: АЛО!