U prepunoj sali Doma kulture „Sava Dečanac“ u Leposaviću danas je održan miting Srpske liste na kojoj je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Srbima za KiM poručio građanima Leposavića da u nedelju, 22. oktobra budu Srbi, budu uz svoju državu Srbiju izađu na izbore i podrže Srpsku listu“.

 

„Ovo je treći put za nekoliko meseci da nas Srbe sa Kosova i Metohije sve zajedno zovu na ispit, nas koji se borimo za Kosovo i Metohiju da nas pitaju da li nam je bliža naša država Srbija, hoćemo li da živimo pod našom državom, u našoj državi Srbiji ili ćemo da budemo vezani za institucije u kojima smo manjina, u kojima nemamo šta da očekujemo za nas i našu decu“, rekao je direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i naglasio da Srbi u Leposaviću, u jezgru severa Kosova i Metohije, mestu gde se prelama gde će u budćnosti sever Kosova i Metohije da ide sa nestrpljenjem čekaju 22. oktobar kada će se odlučivati „hoće li biti okrenut Beogradu ili će biti privučen njima samo zato da bi bio podeljen i samleven onako kako su već uradili sa srpskim sredinama južno od Ibra, sa srpskim mestima gde su isto nekada svetlela i sela i polja kako danas, zahvaljujući vama svetli u Leposaviću“.

 

Đurić je naglasio da su „ovo izbori na kojima se odlučuje hoće li svako srpsko mesto na Kosovu i Metohiji moći da sarađuje sa državom Srbijom kako bi sačuvali naše škole, naše bolnice, naša radna mesta, Trepču i svako drugo preduzeće“.

„Ovo su izbori na kojima se odlučuje da li ćemo moći da sačuvamo ono, što kao narod na Kosovu i Metohiji imamo, ono što je najvažnije a to je politička sloga“, dodao je Đurić i upitao okupljene šta misle o tome kako će izgledati sudbina ovog kraja ukoliko Beograd ne bi mogao da računa na građane Leposavića, na svoje Srbe.

„Može li u nedelju Srbija da računa na pobedu Srbije ovde““, uputio je pitanje građanima Leposavića koji su se u velikom broju danas okupili na predizbornom skupu Srpske liste i odgovorili gromoglasnim aplauzom.

Ukazujući na kandidate za odbornike u Skupštini opštine Leposavić ispred Srpske liste, Đurić je rekao da „oni govore više od hiljadu reči“.

„Govore o tome koliko znanja i energije i ljubavi prema ovom kraju ima u svima vama, koliko šansi i mogućnosti ima da u budućnosti radimo zajedno i koliko napretka čeka Leposavić kada ga u nedelju oslobodimo“, naglasio je Đurić i istakao da „opština bez države ne može ništa, kao ni država bez opštine“.

„Opština sa državom može sve. A 22. oktobra zajedno ćemo otvoriti novo poglavlje u razvoju Leposavića i poslaćemo odavde jasnu poruku i Prištini i međunarodnoj zajednici – Srbija je naša država, Srbija je naša budućnost“, rekao je Đurić dodavši da „nikakvim preprekama ne mogu da nas spreče da budemo ono što jesmo a to je svoj na svome“.

„Prepoznajem u vama snagu i prepoznajem odgovornost i vidim ono što u mnogim drugim delovima Srbije ljudi ne mogu da razumeju a to je da je svako od nas i svako od vas država Srbija. Ne smemo dozvoliti da nas odvedu na stranputicu, da nas podele zarad materijalnih interesa izgubimo šansu da dosanjamo onu slobodu koju željno čekamo“, istakao je Đurić govoreći o razumevanju poteškoća života na ovom području.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da su „ovo izbori na kojima se lomi i odlučuje o sudbini Leposavića“.

„Ovde se prelama mnogo šta i za samu državu Srbiju. Budite ponosni na to što je istorija i političke okolnisti stavili pred vas toliku odgovornost, što u nedelju vaš glas toliko vredi“, rekao je Đurić i pozvao građane Leposavića da 22. oktobra budu ono što jesu.

 

„Budite Srbi, budite uz svoju državu Srbiju, volite svoju zemlju, izađite, podržite Srpsku listu“, poručio je Đurić.

 

„Do pobede. Živela Srbija“