Кандидати Српске листе за посланике у косовској скупштини и представници Владе Србије позвали су бираче са скупа у Грачаници да на изборима 11. јуна бирају између оних српских кандидата који ће се одупрети формирању косовске војске и оних који ће беспоговорно извршавати све што од њих траже политичке вође Албанаца.

Са предизборног скупа Српске листе који је одржан у Грачаници поручено је да је победа те странке победа српског народа на Косову и Метохији и да ће се свим политичким средствима супротставити формирању косовске војске.

На скупу у Дому културе у Грачаници потпредседник Српске напредне странке (СНС) Миленко Јованов пренео је подршку и поздраве у име председника СНС-а и председника Републике Александра Вучића и истакао да је глас за Српску листу гарант да ће Срби на КиМ имати своје представнике у приштинским институцијама.

“И зато ми одлучујемо и ви одлучујете да ли ћете имати представнике, своје или туђе. Зато вас молим да све сујете, анимозитете ако их има, све замерке једни према другима оставите по страни и сви заједно као један гласате за Српску листу, јер то је једини прави излаз ако хоћете да имате српске посланике”, нагласио је Јованов.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је Српска листа успела да докаже да је посвећена узвишеним циљевима српских националних интереса и да се тако угледа на Владу Републике Србије.

“Зато је Српска листа као права политичка организација једина добила подршку Владе Републике Србије. Добила је подршку Владе Србије, чији је донедавни премијер, ево пре два дана, држећи руку на Уставу Србије положио заклетву за председника Србије, заклињући се да ће свим својим снагама чувати целину Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део”, истакао је Петковић.

“Грдно се варају они албански политичари који говоре како је заклетва председника заклетва за унутрашње политичке потребе Србије, али та заклетва је дата на Уставу Србије, који обавезује, и на Миросављевом јеванђељу из 12. века, које представља и сабира вековно државотворно искуство српског народа”, казао је он.

Петковић је нагласио да, гласајући за Српску листу, грађани гласају за будућност Срба и Србије на Косову и Метохији.

“Заправо победа Српске листе је победа српског народа на КиМ и то је једина истина и једина порука коју сам дошао да вам пренесем као представник Канцеларије за КиМ и коју вам преноси директор Канцеларије Марко Ђурић”, истакао је Петковић.

Кандидат за посланика са Српске листе Бранимир Стојановић истакао је да ово нису обични избори и да Срби треба масовно да изађу на биралишта 11. јуна.

“Наша је обавеза да им кажемо да једино ми можемо то да спречимо, да кажемо не, јер у протекле три године то нису урадили само због нас, и неће урадити и неће бити косовске војске зато што ми нећемо дати да се она формира”, поручио је Стојановић.

На предизборном скупу Српске листе у Грачаници представљени су и неки од 20 кандидата за посланике са ове листе, Срђан Поповић, Бранкица Ничић, Верица Ћеранић, Драган Данчетовић, Саша Милошевић и други.

Извор: РТС