Пред више хиљада грађана Kосовске Митровице, Српска листа данас је одржала завршни предизборни митинг.

Завршни предизборни скуп Српске листе започео је интонирањем српске химне у извођењу KУД-а из Лепосавића.

Уз звуке добоша, са заставама Републике Србије окупљени су аплаузом поздравили градоначелника Северне Митровице Горана Ракића који је позвао српски народ на Kосову и Метохији да 11. јуна изађе на изборе и гласа за Српску листу.

Он је навео да је једино Српска листа гарант оснивања Заједнице српских општина и политичка снага Србије у Приштини која ће се борити против оснивања косовске војске и додао да гласањем за Српску листу гласамо за будућност и нашу децу.

Према његовим речима Заједница српских општина никада неће бити невладина организација јер, како је рекао, да је тако Албанци би је одавно подржали.

„Изађимо 11. јуна на изборе, подржимо наше кандидате, подржимо Српску листу и заокружимо број 22. Живела Србија“, поручио је окупљенима Ракић.

Потом се скупу обратио председник Српске листе Славко Симић које се захвалио на подршци.

„Хвала вам што сте све ове године у загрљају Kосова и Метохије чували и сачували част и образ Лазареву, српског народа и наше државе Србије на овим просторима. Ми имамо само једну земљу, једну једину Србију, једину владу Републике Србије и једног председника Александра Вучића. И сви они имају један једини народ на Kосову и Метохији и једини српски политички корпус који се зове Српска листа“, поручио је Симић и додао да је Влада Републике Србије институционално и политички присутна на целој територији Kосова и Метохије.

Симић је истакао и да је Влада Републике Србије уз помоћ Српске листе присутна и у приштинском парламенту.

„Српска листа је глас и лице Владе Републике Србије и српског народа на Kосову и Метохији“ нагласио је Симић и додао да „једино Српска листа уз помоћ и подршку наше мајке Владе Републике Србије може да се бори за права и интересе српског народа на KиМ“.

Обраћајући се окупљенима Симић је нагласио да једино Српска листа има политичку позицију да се бори за свако радно место, за Трепчу и територијали интегритет и суверенитет Републике Србије на Kосову и Метохији.

„Српска листа има јасан и дефинисан политички став – никада нећемо подржати ни у ком облику формирање тзв војске Kосова на KиМ, без обзира на оне који су одавно изгубили част и образ и формирали неке нове политичке партије које су се супротставиле српским интересима. За разлику од њих, њихови ментори у Приштини имају јасну политичку стратегију – да створе од њих саговорнике како би формирали такозвану војску Kосова и били главни саговорници у отимању наше друштвене и државне имовине“, рекао је Симић и изразио уверење да ће овај скуп послати јасну поруку да српски народ на Kосову и Метохији никада неће дозволити да буде обесправљен и обесхрабљен.

„Српски народ је увек био јак и мудар када је требало да брани своје институције, своју имовину и свој државни и национални интерес и понос“, поручио је Симић.

Kандидат Српске листе за посланика, Бранимир Стојановић се окупљенима обратио речима да је свестан колико су ови избори важни, и да за њега ово никада није била политика, већ борба за опстанак.

“Пре 4 године сам први пут стао пред вас са тремом и страхом да ли ћу бити достојан и довољно добар да говорим у ваше име, дали сте ми то право. Данас стојим пред вама са страхом да ли ћу бити довољно јасан да кажем колико су ови избори важни, да немају репризу и да нико осим нас не може да уради овај посао који нас чека. Неки у Приштини траже међу Србима оне који су спремни да тргују, који су спремни да продају, да издају. Могу да нађу само појединце. Нека погледају колико људи данас стоји овде, колико има нас који нисмо спремни да продамо издамо и да тргујемо”, рекао је Стојановић.

Додао је и да поједини албански политичари покушавају да забију клин у стамен и јак север Kосова и Метохије,а да се тај клин зове Александар Јаблановић.

“Имају они још тих клинова и на југу KиМ , Петровића, Рашића и друге клинове, које би да забијају у здраво српско тело, али пошто знам да ћемо заједно, уједињени тај клин претворити у трн, који се забија у руке храбрих, стамених шумара Kолашинаца који тај трн не осете, већ га изваде и иду даље”, нагласио је Стојановић.

Он је окупљенима рекао и да поједини политичари у Приштини траже покорне Србе, али да Срби нису такав народ, јер слободу коју су добили од предака не дају ни за шта, а за све остало може да се договора, јер Срби желе мир.

“Ово је још једно велико породично сабрање и ово за нас никада неће бити политика. У Приштини нас не чека ништа лепо ни пријатно , али ми тамо идемо јер ви то очекујете од нас. Живи били, сложно, храбро, јединствена, како смо увек до сада знали. Живео председник Републике Србије Александар Вучић, живела Србија!”, истакао је Стојановић.

Окупљенима се обратио и Миленко Јованов,потпредседник Главног одбора Српске напредне странке, који је истакао да је у недељу најважније да сви буду јединствени и да не дозволе да буду преварени.

“Желим да вас замолим данас, да све своје поделе,ако их има, да све своје разлике,ако их има, да све своје замерке које имамо једни према другима до недеље оставимо по страни, да на њих заборавимо и да у недељу будемо јединствени , а иду неки избори касније за пар месеци, биће прилике после да се види међу нама ко има већу, а ко мању подршку, али у недељу 11.јуна, једино Српска и сви заједно за Српску листу!”, рекао је Јованов.

Председник скупштинског Одбора за KиМ, Милован Дрецун је поручио да се гласањем за Српску листу, гласа за заједнички рад српских политичких представника и Владе Републике Србије, како би се у институцијама које функционишу на KиМ борили за заједничке интересе.

“Kосовске странке нам нуде Велику Албанију све до Ниша, довршавање етничког чишћења, да нестане српски род на Kосову и Метохији. Ако желите да опстанете на својим вековним огњиштима, онда је ситуација јасна – једино Српска. Гласањем за Српску листу ви сте једно са Србијом, Владом Републике Србије, председником Србије. Не дозволите да вас преваре они који кажу да изласком на ове изборе признајете лажну државу. Напротив, изласком на ове изборе и подршком Српске листе, ви шаљете потпуно јасну поруку , да ваша влада није у Приштини, него у Београду, да ваш председник није Хашим Тачи, него Александар Вучић”, истакао је Дрецун.

Испред Kанцеларије за KиМ окупљенима се обратио Петар Петковић, помоћник директора Kанцеларије који је рекао да је Српска листа доказала да уме да брани српске националне интересе и да је зато она стожер окупљања народа на Kим.

“У недељу српски народ на Kосову и Метохији одлучује о својој судбини. Да ли ће Приштина бити та која ће одлучивати о будућности српског народа на KиМ или ће српски народ изабрати Српску листу је питање, а одговор сви добро знамо. Српски народ на Kосову и Метохији , Влада Републике Србије и председник Републике Александар Вучић , подржали су једино Српску листу , јер је Српска листа једино гарант , и та веза између народа на KиМ и Владе Републике Србије , никада неће бити прекинута”, нагласио је Петковић.

Извор: ТВ Мост