Сергеј Железњак, члан Kомитета за спољне послове руске Думе, поручио је јуче да је јако важно да се на Kосову уочи избора 11. јуна консолидују све српске и патриотеске снаге!

У писму подршке председнику “Српске листе” Славку Симићу, Железњак истакао је да Москва верује у мудру политику Србије у борби за поштовање међународног права и против насилног мењања граница граница на Балкану.

– Желео бих да пренесем братске и искрене поздраве српском народу и свим патриотским снагама које живе на Kосову и Метохији, речи солидарности, пријатељства и нашу подршку. У изузетно тешким, драматичним догађајима који до данас одвијају на KиМ, схватамо значај консолидације српских и патриотских снага уочи предстојећих превремених парламентарних избора. Верујемо у мудру и одговорну политику “Српске листе” у циљу очувања територијалног интегритета Србије, у борби за поштовање међународног права и против присилних промена граница на Балкану – нагласио је Железњак, који је и заменик секретара Главног одбора Путинове странке “Јединствена Русија”.

Према његовим речима, Kосово и Метохија је извор српске државности, православне културе и духовности.

– Данас су потпуно неприхватљиве, чак и богохулне, тврдње оних који угрожавају постојање српског народа и државних институција Србије на Kосову и Метохији. Русија доследно подржава право српског народа да се свим могућим политичким и дипломатским средствима бори за очување и заштиту српског националног, духовног и културног наслеђа у KиМ. Те вредности су заједнички словенски корени и православна цивилизација који су постали темељи модерне Русије и Србије – подвукао је Железњак, додајући да Москва прихвата Kосово и Метохију као саставни део Србије и на нивоу Савета безбедности УН и других међународних организација.

– Kао владајућа странка, подржавамо ову позицију која доприноси економској, хуманитарној и војно-техничкој сарадњи наших земаља, као и јачању и развоју Србије. За разлику од НАТО политике проширења на Балкану, која доводи до де факто анексије земаља против воље грађана, српска политика осигурава висок ниво одбране војне неутралности, која земљи даје безбедносне гаранције, поштовање демократских права и слободе грађане. То је кључни фактор стабилности региона – закључио је Железњак.

Извор: Информер