Уочи избора који се на Космету одржавају у недељу све су чешће претеће поруке које стижу од бивших вођа ОВК из Приштине. Због тога је јединство Срба на Косову и Метохији је битније него икада препоручује председник Одбора за КиМ у Скупштини Србије Милован Дрецун.

Веома агресивне, и најмање политичке поруке које стижу из Приштине, не треба да нас чуде а најмање од Рамуша Харадинаја који је осумњичен за најтеже ратне злочине, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Милован Дрецун.

„Харадинај заиста има потенцијал да дестабилизује ситуацију. Он наговештава понашање такозване ОВК листе Приштине после избора што је веома узнемирујуће као и слаба реакција ЕУ и међународне заједнице. Они најављују да ЗСО неће бити. Ако они званично одустану од ЗСО то би значило суспензију Бриселског споразума“, рекао је Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за КиМ каже да реакција ЕУ зависи од њихових планова и циљева овде. Уколико желе помирење и економски просперитет, сматра Дрецун, морају да пошаљу снажну поруку коју неће да игнорише нико па ни Рамуш Харадинај.

Оно што можда још више забрињава, јесу поделе међу Србима. За изборе се пријавило шест листа а имали смо и случај са Јаблановићем који је потегао и пиштољ на предстванике Српске листе.

„Албанци очигледно и припремају законе који ће бити штетени по Србе и због тога Влада Србије тражи једиснтво преко Српске листе. Свако друго деловање представља нарушавање јединства и смањује капацитет Срба у приштинском парламенту. Албанцима су потребна четири сигурна српска глас за изгласавање закона. Због тога интереси свих морају да буду подређени интересима државе Србије и Срба на КиМ“, рекао је за РТС Милован Дрецун.

Извор: РТС