Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Nenad Rikalo u pratnji generalnog sekretara ministarstva, Kaplana Halimija učestvuje u radu Međunarodnog Saveta za Dunavski region “Non GMO” (Ne -GMO) “Koordinacija standard i deklaracija proizvoda” koja se održava u Austriji u Beču, u organizaciji udruženja “Donau Soja”, Austrijske agencije za životnu sredinu i “GIZ” –a.

U svom obraćanju ministar Rikalo je govorio o postignutom napretku u poljoprivrednoj proizvodnji na Kosovu i izneo stavove po pitanju genetički modifikovanih organizama (GMO).

Govoreći o nacrtu zakona o GMO, Rikalo je rekao da je on usklađen sa najboljim evropskim iskustvima na ovu temu i da očekuje da će stupiti na snagu nakon usklađivanja sa zakonima EU.

-Nacrtom zakona o GMO je predviđeno stvaranje pravne infrastrukture koja je u zakonodavstvu Evropske unije profesionalno i praktično vrlo napredovala kao i usklađivanje sa međunarodno priznatim standardima – rekao je Rikalo.

On je naglasio da je značaj ovog zakona u uspostavljanju pravnog okvira za zaštitu životne sredine, prevashodno zdravlja ljudi kroz stroge procene bezbednosti genetski modifikovane hrane za ljude i životinje pre nego što se ona stavi u promet.

Konferencija u Beču kojoj prisustvuje veliki broj predstavnika ministarstava poljoprivrede mnogih evropskih zemalja i predstavnika međunarodnih organizacija je sazvana u cilju unapređenja saradnje je i realizacije standarda “Non GMO” u Dunavskom regionu kao i konstituisanje Međunarodnog saveta sa predstavnicima ministarstava i nadležnih lokalnih vlasti u pojedinim zemljama, navodi se u saopštenju.