Poslanici Srpske liste danas su zajedno sa predstavnicima Udruženja Đakovčana posetili Đakovicu i manastir Presvete Bogorodice u tom gradu.
Poslanici su razgovarali sa dve monahinje, koje sa još dve starice čine jedino preostalo srpsko življe u ovom gradu u kom je nekada živelo 12.000 Srba. Okružene Albancima, one su prinuđene da žive u četiri zida. Svakodnevni problemi sa kojima se, po njihovim rečima, susreću su nedostatak novca za lekove i svakodnevne troškove, kao i problem sa urušavanjem zvonika crkve. Poslanici su obećali da će pokušati da pronađu dugoročno rešenje za ove probleme.
Predsednik Srpske liste Slavko Simić uručio je novčanu pomoć monahinjama. Ova sredstva su odvojili poslanici poslaničkog kluba “Srpska lista” od ličnih mesečnih primanja.

“Hvala vam što postojite I što manastir živi zahvajuljuci vama u ovim teškim vremenima za naš narod .” je poruka koju je uputio Predsednik Srpske liste monahinjama.

Predsednik Srpske liste razgovarao je i sa interno raseljenim Đakovčanima koji se bore za povratak na svoja vekovna ognjišta. Na žalost pitanje interno raseljenih i prognanih lica sa teritorije Kosova i Metohije posebno onih raseljenih koji su živeli nekada u Đakovici još uvek nema konkretan odgovor… Trenutno stanje na Kosovu i Metohiji razlikuje se od onog od pre 16 godina samo što aktuelne vlasti daju deklarativnu podršku povratku i pitanje povratka interno raseljenih i prognanih lica nazivaju prioritetom.

Čak i stupanjem na snagu Ustava Kosova 2008 godine kada su se mnoge institucije obavezale da se ozbiljnije bave ovim veoma osetljivim i vaznim problemom po pitanju povratka, imamo realnu sliku da se desio minimum minimuma sto se tice povratka a danas se nalazimo u Đakovici u kojoj ne postoji ni taj minimum minimuma. Imamo manastir koji se bori sa brojnim egzistencionalnim izazovima i monahinje koje se bore za ocuvanje svetinje u srcu grada Đakovice, rekao je Simić.

Monahinje i predsednik Udruženja Đakovčana Đokica izrazili su ogromnu zahvalnost poslanicima zbog posete i pomoći koju su uručili, i poručili su da su uvek dobrodošli u njihov dom.