Na poziv udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije „Zavičaj“, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović danas se u Kraljevu sastao sa predstavnicima i izabranim članovima ovog udruženja.

Na poziv udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije „Zavičaj“, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović danas se u Kraljevu sastao sa predstavnicima i izabranim članovima ovog udruženja i sa njima razgovarao o problemima sa kojima su i danas suočeni u raseljeništvu, kao i o mogućnostima njihovog povratka.

Sastanku su takođe, prisustvovale i šefica biroa Kancelarije za KiM u Kraljevu Slavica Milojević i Jasmina Županjac, predstavnica Kancelarije za besplatnu pravnu pomoć, čiji je zadatak zaštita i unapređenje imovinskih prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji, saopštiao je Stojanovićev kabinet.

Udruženje raseljenih „Zavičaj“ okuplja oko 15.000 članova, što samo po sebi govori da je jedno od najvećih udruženja raseljenih sa Kosova.

Prema rečima predsednika udruženja Obrada Đošovića, rodom iz Peći, njihov glavni cilj je povratak raseljenih na svoja vekovna ognjišta, zbog čega su i zatražili sastanak sa Stojanovićem.

Pored povratka na svoja imanja, ono što su raseljeni danas istakli važno im je i da im se obezbedi ekonomska sigurnost.

Stojanović je istakao da je njihova želja za povratak jako važna, da je važno da nisu zaboravili odakle potiču i gde su im koreni i da je od posebnog značaja da to usade i generacijama koje su rođene u raseljeništvu i od kojih mnogi, čiji roditelji potiču sa Kosova i Metohije, nikada nisu imali priliku da tamo odu.

„Vezu tih mladih ljudi sa Kosovom treba jačati. Takođe, jako je važno insistirati na povratku i stalno o tome govoriti. Povratak u pojedine sredine nema perspektivu i zbog toga je važno da radimo na povratku koji je ostvarljiv, gde će povratničke porodice moći normalno da žive. Jako je važno da kada nekog vratite odakle je proteran, da mu ne samo napravite kuću, već i obezbedite posao, školu, ambulantu i sve ono što je neophodno za normalan život“, kazao je Stojanović.

Pored povratka, na sastanku je bilo reči i o problemu imovine raseljenih, koja je uzurpirana. Istaknuto je da se njihove šume seku i njive obrađuju od strane uzurpatora, a da oni ne dobijaju nikakvu naknadu za to.

Takođe, kao vrlo veliki problem, raseljeni su naveli i to da je bilo slučajeva i da im se dokumentacija o vlasništvu falsifikuje i imovina proda, a da oni tek kasnije to saznaju po završetku celog procesa.

Stojanović je naglasio da je to još jedan od razloga da njihove posete KiM budu češće, jer svoju imovinu treba da obilaze i ukoliko je to potrebno, kao u navedenim situacijama gde je uz pomoć falsifikovanih papira srpska zemlja prodavana, da pravovremeno reaguju.

Okupljene je na početku sastanka pozdravio Milun Jovanović, član gradskog veća koji je izneo podatak da na teritoriji Kraljeva prema popisu od pre tri godine živi 19.867 raseljenih lica.

 

Izvor: Novosti