На данашњој седници скупштинског  одбора за законодавство у Приштини извештај је подносио председник Судског савета Нехат Идризи. Том приликом, као један од успеха истакнут је процес интеграције правосуђа на северу Косова и Метохије и добри односи који владају унутар судова међу судијама и запосленима.

Посланица Самоопредељења је критиковала начин спровођења бриселског споразума и изразила сумњу на квалитет именованих судија, са посебним нагласком на рад чланице Судског савета Радојке Трифуновић и на рад и питање претходног ангажовања судије Николе Кабашића у периоду 2000 – 2003 године.

Посланик Српске листе Игор Симић, који је једини представник Срба у овом одбору истакао је захвалност Судском савету на реализацији постигнутог споразума о правосуђу у складу са договором Београда и Приштини. “Правосудни систем је добио на квалитету интеграцијом српских судија. Када говоримо о квалитету ових судија, ту мисим на све судије, које су интегрисане па и на господина Кабашића и госпођу Трифуновић, овде се ради о високо професионалним и високо моралним особама са интегритетом који ће радити у складу са законом и интересима грађана. Интеграцијом српских судија спречићемо ситуације које су имали у прошлости да се процесу против Срба воде без њиховог присуства и права на одбрану, као и на начин да се поштују права Срба, пре свега право на правично суђење, које ће се водити на српском језику” – истакао је Симић.

Он је нагласио потребу да се у наредним периоду посебно афирмише процес арбитраже и медијације као начин да се смањи број предмета, брже решавају спорови и грађани брже дођу до правде.