Ђурић и Ракић: Важно да Срби са Kосова и Метохије узму активно учешће у унутрашњем друштвеном и политичком дијалогу

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић и председник Српске листе Горан Ракић разговарали су данас о политичкој ситуацији у нашој јужној покрајини и позицијама Српске листе поводом формирања привремених институција самоуправе у Приштини.

Ђурић је констатовао да су изванредан резултат Српске листе на парламентарним изборима на Kосову и Метохији и остварено политичко јединство ојачали позиције српског народа у покрајини и његове капацитете да се ефикасније бори за остваривање својих права и интереса, у чему ће и надање имати пуну подршку Владе Србије.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да ова странка има јасно дефинисан програм и циљеве, као и капацитет да се као снажна, компактна и јединствена политичка снага за те циљеве бори унутар привремених институција самоуправе на Kосову и Метохији. Према његовим речима, Српска листа ће све битне одлуке увек доносити у сарадњи са Владом Србије и председником Вучићем.

Ракић је додао да ће модалитети ангажовања српских политичких представника у институцијама у Приштини зависити од односа албанских политичких актера према правима и интересима српскога народа на Kосову и Метохији, поручивши да српске политичке представнике, захваљујући оствареном резултату Српске листе, више нико неће моћи да третира као декор.

Однос према појединим албанским политичким актерима на Kосову и Метохији ће, како је рекао, зависити искључиво од њихове спремности да уваже новонасталу политичку реалност и учине искрене кораке ка побољшању положаја српског народа у покрајини.

Ђурић и Ракић су истакли и да је веома важно да Срби са Kосова и Метохије узму активно учешће у унутрашњем друштвеном и политичком дијалогу о нашој јужној покрајини, који је покренут на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића.

Извор: radiomitrovicasever.com