Посланик Српске листе Игор Симић каже за РТС да ће представници те странке бити присутни на сутрашњој конститутивној седници косовске скупштине, као и да се не баве спекулацијама па ће када буде било познато име мандатара, у договору са Београдом, одлучити који су им следећи потези. Подржава позив председника Александра Вучића на унутрашњи дијалог о КиМ и истиче да је то храбар и државнички потез.

Игор Симић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да ће српски посланици бити присутни на сутрашњој седници скупштине у Приштини.

“Српски представници ће бити присутни у скупштини у Приштини и то је један корак који води формирању конститутивне већине унутар скупштине. Шта ће даље бити зависиће од много других ствари”, сматра Симић.

Одговарајући на питање какав ће став Српске листи бити уколико Кадри Весељи буде предложен за председника парламента, Симић каже за Срби не могу да бирају ко ће бити представници Албанаца.

“Када је у питању избор Весељија или било кога другог ми као српски представници не можемо бирати ко ће предастављати Албанце унутар институција, као и што они не могу да бирају, а изборни процес показује да су хтели да буду неки други када су питању интереси Срба”, тврди Симић.

Коментаришући најаве представника коалиције да имају већину за формирање Владе на чијем би челу био Рамуш Харадинај, Ракић сматра да се не могу бавити спекулацијама.

“Ми овом тренутку не знамо ко је мандатар за састав нове владе, оно што знамо и што је став Српске листе, што је председник Српске листе господин Ракић најавио, то је да ћемо све своје политичке потезе повлачити уз консултације са Београдом”, наглашава Симић.

План је да се Горан Ракић данас у Београду састане са председником Канцеларије за Ким Марком Ђурићем, навео је Симић.

Када је реч о наводима аналитичара да ће одлагање избора председника косовске скупштине или недовољна већина за премијера значити увод у нове изборе, Симић истиче да се Српска листа не плаши избора, јер је на претходним освојила 95 одсто гласова Срба на КиМ.

“Било би крајње неодговорно према грађанима да у овом тренутку имамо поновни изборни процес, процес који би одложио формирање институција и одложио решавање пороблема који су у претходном периоду једноставно скрајнути са стране”, навео је Симић.

“Отварање унутрашњег дијалога представља храбар и државнички потез”

Говорећи о позиву председника Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, Симић напомиње да Српска листа подржава предлог председника.

“Питање Косова и Метохије је државно и национално питање и потез који је председник Вучић повукао представља храбар и државнички потез, потез какав нисмо имали 1999. године, односно када су сви проблем КиМ стављали по стани и проблеме гурали под тепих”, указао је Симић.

Навео је да “по први пут имамо државника који жели да реши проблем, да га не остави генерацијама које долазе”.

“Оно што је најзначајније јесте да је дијалог потребан, не само како би сазнали шта је то што српски народ неће, већ да бисмо сазнали шта је то што хоћемо посебно имајући у виду околности 21. века у коме се налазимо”, истакао је Симић.

Упутио је и поруку Србима да треба да се боре за своје циљеве.

“Порука Српске листе свим Србима је уколико су се Албанци за оставарење својих националних циљева борили деценијама то могу и Срби – полако и стрпљиво, заједно и једниствено. Ја мислим да ћемо доћи до доброг резултата”, каже Симић.

Истакао је да Српска листа већ јесте део дијалога, да је део свих преговарачких процеса и даје своје предлоге.

“Овога пута је то другачије зато што су се Срби са простора КиМ политички објединили око Српске листе, тако да када говори Српска листа слободно можемо да кажемо да говоре Срби на простору КиМ”, тврди Симић.

“Ми апсолутно верујемо председнику Вучићу и Влади Србије да ће се борити за остварење оних циљева који ће омогућити достојанствен живот Србима на простору КиМ, а нама политичким представницима Срба на КиМ и Србима остаје да се храбро боримо за очување српства о очување Србије на простору КиМ”, закључио је Симић.

Извор: РТС