СУБОТИЦА, 7. јуна (Тањуг) – Председник Србије Александар Вучић данас је рекао да му је поражавајуће саопштење амбасадора земаља Kвинте у Приштини којим упозоравају на притиске уочи избора на Kосову и Метохији, а занемарују претње Србима пиштољем, од стране Александра Јаблановића.

Јаблановић је, каже Вучић, из притвора, у којем је био због “витлања пиштољем по Лепосавићу”, пуштен иначе на директну интервенцију Ардијана Љуљаја и Бесима Хотија.

На питања новинара у Суботици у вези са претећим изјавама албанских политичара и да ли европски комесар за проширење Јоханес Хан може ту нешто да учини, Вучић је рекао да Хан ту не може ништа зато што они имају “неке друге заштитнике који им дозвољавају да раде шта год хоће”.

“За мене је било веома поражавајуће то што сам видео закључак амбасадора Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и САД на KиМ у којима имплицитно говоре о томе како Срби врше притисак на неке ”њима драге Србе” како да гласају, али зато не примећују да неко потеже пиштољ и витла њиме по Лепосавићу.

Председник Партије косовских Срба Александар Јаблановић пре неколико дана је у Лепосавићу претио активистима Српске листе који су лепшили плакате и на њих потегао пиштољ уз поруку да је ово Kосово а не Србија.

Он је, како је рекао Вучић, пуштен одмах интервенцијом Ардијана Љуљаја и Бесима Хотија – дакле, директном интервенцијом његових албанских подржавалаца.

Вучић је изнео и податак да је у записнику наведено је да је Јаблановићу, тобоже, испао пиштољ који је држао за појасом, а не да је њиме претио.

“Човек који је витлао, млатио пиштољем пет минута и јурио Србе по Лепосавићу да их убије рекао у записник како му је испао пиштољ из појаса” рекао је Вучић и навео да је после договора и пријатељских молби пуштен, а све је завршио Хоти.

Навео је и да за то располажемо доказима и додао:

“А амбасадори се сетили да нападају друге Србе који ваљда врше притисак. . . јер следећи пут ваљда не треба да иде пиштољем, него машинком да их убије”.