БЕОГРАД, 7. јуна (Тањуг) – Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да су избори у покрајини важни за опстанак инситуција Србије и Срба на KиМ.

“Само ако буде довољно представника Срба у парламенту у Приштини, моћи ћемо да спречимо формирање тзв. косовске војске”, рекао је Ђурић за Пинк телевизију.

Додаје да је Српска листа основана и подржана од стране Србије са циљем да српски представници имају глас у покрајинским инситуцијама, док су Албанци на KиМ су кандидовали своје политичке представнике Срба.

“Грађани се одлучују између представника које им је предложила њихова држава Србија и оних које најдиректније предлажу Тачи, Харадинај, Весељи и људи са другог краја политичког спектра којима је Приштина неупоредиво ближа”, рекао је Ђурић.

Говорећи о Александру Јаблановићу, Ђурић је рекао да га је срамота као Србина што и међу нашим људима има оних који се продају за новац и различите интересе.

“Али, највећи део људи на KиМ који су остали и издржали муке у ових 20 година, то су поносни борци за своје породице, земљу и своју будућност на том простору”, рекао је Ђурић.

Ђурић је нажначио и да уз државу Србију на KиМ нису само људи српске националности, православци, већ и Горанци, доста Бошњака, Рома…

“Готово сви неалбанци су далеко ближи, по осећању и опредељењу, Беоргаду него Приштини, иако су 17 година под приштинском чизмом, а ми као држава се трудимо да пођеднако водимо рачуна о свима њима”, рекао је Ђурић и позвао их све да подржа Српску листу.