Српска листа је опредељена да се формирање Заједнице српских општина реализује искључиво у складу са договорима из Брисела, и неће ни под којим условима и изговорима пристати да се Заједници српских општина ускрате основни елементи који јој гарантују функционалност и извршна овлашћења у одређеним областима, а на основу којих ће се заштитити и унапредити живот Срба на Косову и Метохији, и омогућити њихов останак, опстанак али и повратак на овим просторима.

Ми не желимо да управљамо животима било ког народа на Косову и Метохији, али не желимо и да своје животе дамо на управљање другима. Опште позната је  чињеница да се договори у Бриселу односе на живот нас, Срба, и да су из тих преговора произашли и споразуми о Заједници српских општина, као кровној институцији српског народа, а никако некаквој невладиној организацији како је неки у Приштини желе представити.

Заједница српских општина, онаква каква је договорена у Бриселу је насушна потреба српског народа која ни на који начин не угрожава било кога на Косову и Метохији, али пружа гаранција да ће Срби имати судбину у својим рукама, али и одговорност према својим грађанима.

Делимо скепсу и песимизам Владе Србије и председника Вучића да у Приштини нема стварне воље за пуну примену споразума и оснивање овакве Заједнице српских општина. Ове активности које се најављују делују као покушај представника Албанаца да смање међународни притисак, без искрене жеље да се конкретно конкретно реализују бриселски договори.

Искрено говорећи, ко после прошлог понедељка од Срба на Косову и Метохији може да верује у искрен однос? Страх, терор, и мржња коју смо доживели стигла је у сваку српску средину на Косову и Метохији, као јасна порука где нас поједини кругови виде.

Представници Српске листе су данас имали значајне састанке са највишим представницима Европске службе за спољне послове, и један од закључака је да су за формирање Заједнице српских општина меродавни искључиво договори постигнути у Бриселу, а не некакви акти који су намењени за унутрашњу употребу, те да је једини надлежан за израду статута управљачки тим састављен од четири представника Срба, у складу са постигнутим споразумима у Бриселу.

Канцеларија за сарадњу са медијима и цивилним сектором