Uoči izbora koji se na Kosmetu održavaju u nedelju sve su češće preteće poruke koje stižu od bivših vođa OVK iz Prištine. Zbog toga je jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji je bitnije nego ikada preporučuje predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun.

Veoma agresivne, i najmanje političke poruke koje stižu iz Prištine, ne treba da nas čude a najmanje od Ramuša Haradinaja koji je osumnjičen za najteže ratne zločine, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Milovan Drecun.

„Haradinaj zaista ima potencijal da destabilizuje situaciju. On nagoveštava ponašanje takozvane OVK liste Prištine posle izbora što je veoma uznemirujuće kao i slaba reakcija EU i međunarodne zajednice. Oni najavljuju da ZSO neće biti. Ako oni zvanično odustanu od ZSO to bi značilo suspenziju Briselskog sporazuma“, rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM kaže da reakcija EU zavisi od njihovih planova i ciljeva ovde. Ukoliko žele pomirenje i ekonomski prosperitet, smatra Drecun, moraju da pošalju snažnu poruku koju neće da ignoriše niko pa ni Ramuš Haradinaj.

Ono što možda još više zabrinjava, jesu podele među Srbima. Za izbore se prijavilo šest lista a imali smo i slučaj sa Jablanovićem koji je potegao i pištolj na predstvanike Srpske liste.

„Albanci očigledno i pripremaju zakone koji će biti šteteni po Srbe i zbog toga Vlada Srbije traži jedisntvo preko Srpske liste. Svako drugo delovanje predstavlja narušavanje jedinstva i smanjuje kapacitet Srba u prištinskom parlamentu. Albancima su potrebna četiri sigurna srpska glas za izglasavanje zakona. Zbog toga interesi svih moraju da budu podređeni interesima države Srbije i Srba na KiM“, rekao je za RTS Milovan Drecun.

Izvor: RTS