У манастиру Грачаница данас је одржан парастос страдалима 17. марта 2004. године, али и свим косовско-метохијским жртвама од 1999. године до данас. Парастос је служио Иларион, игуман манастира Драганац са свештенством. Након одржаног парастоса, сви окупљени суграђани којих је у порти манастира Грачаница било у великом броју кренули су ка Дому културе. И ове године, као и прошле свим учесницима подељене су беле руже.

Парастосу је присуствова заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, председник општине Грачаница Владета Костић, председник привременог органа Скупштине града Приштине Љубинко Караџић, начелник Косовског округа Срђан Петковић и многи други.

Након помена у манастиру Грачаница, у великој сали Дома културе у присуству великог броја политичких званичника, представника културе, породице страдалих у погрому, локалног становништва и медија одржана је Академија посвећена 17. марту 2004. године „Да се не заборави“ у организацији Удружења породица косметских страдалника.
У име епархије рашко- призренске архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац, позвао је српски страдални народ да настави да верује у васкрсење Христово, јер само тако може опстати на овим просторима, и вернике да не продају своју веру и имовину јер, оно што је натопљено крвљу и знојем наших предака нема цену.
„Наш еписком Теодосије се труди у ономе што је мисија цркве, а то је да чува народ и место окупљања народа, да чува идентитет и имовину нашег народа, а пре свега да сведочи најрадоснију истину васкрсења Христовог, јер је због вере у васкрсење Христово наш народ опстао у тешким временима, а опстаје и данас“.
„Данас сам овде са вама да жалим али морам да кажем и једну врло важну ствар, на овом месту, овде у српској Грачаници на српском Косову и српској Метохији, ми обележавамо погром али не само погром који се десио 17. марта 2004. године, ми обележавамо и погром као процес, који на простору КиМ траје деценијама и вековима. Данас са овог места хоћу да поручимо свима да могу све да ураде, све да нам узму, али док дишемо и док имамо задњи атом снаге не могу да нам узму право да се сећамо свих наших жртава, сваког страдалог Србина, сваке запаљене цркве, манастира, сваке погажене травке на српској њиви натопљеној српском крвљу и не могу да нам узму право да тражимо правду и истину“.
Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић

„За мене постоје два 17. марта 2004. године. Један, који видим је да се у овом времену заједно са другим људима борим најбоље што умем да прокрчимо пут опстанку, бољем и нормалнијем животу, и онај други који сам и сам доживео. Тог 17. марта 2004. године требало је да нам задају коначан ударац и да све оно српско што нису успели да униште од 1988. године па све до краја 2000, све оно што нису запалили и срушили, протерали, да тада ураде. Оно што прећуткују и крију, они, који треба да гоне зликовце, јер је то сасвим сигурно била организована акција, добро координисана са прецизним планом , су у томе саучествовали“.

 

Председник комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић
„Морамо и данас, онако како то чинимо сваког 17. марта, да се подсетимо да је тај догађај требало да буде коначни план разуларене банде, оне које су почеле 1997-98. потпомогнуте НАТО агресијом из 1999. протеривање и покушале да почисте и затру све трагове Срба и српства на овим просторима“. У галерији Дома културе отворена је изложба радова „Насликај ми Призрен“, са колоније у Светим Архангелима код Призрена одржане крајем 2016. године.
У дворишту Дома културе у Грачаници на спомен обележје „MISSING“, породице жртава, политички представници и окупљени суграђани положили су беле руже, као симбол невино страдалих.

 

Извор: Радио Грачаница