Поводом тринестогодишњице мартовског погрома, који се десио 17. и 18. марта 2004. године, представници привремених органа и владе Републике Србије положили су венце на спомен плоче трагично настрадалим Митровчанима Јане Тучев, Боривоја Спасојевића као и на „Споменик истине“ који се налази у близини главног моста.

„Када се мартовски погром 2004. десио, био је отрежњење за све који су мислили да су крвави сукоби у 21. веку у Европи прошлост“, рекао је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Љубомир Марић на обележањању мартовског погрома.

Марић је рекао да се данас на Србе не иде руљом и батинама, већ параграфима и резолуцијама.

„Ми морамо данас да се сећамо и Боривоја Спасојевића, и Златобора Трајковића и Јане Тучев и осталих наших страдалника. Њихова имена су нам опомена како би неко можда поново покушао да промени стварност, а то су исти они који су планирали и реализовали погром тог 17-ог марта 2004. године. Слава им“ казао је Марић.

Додао је да се нада да ће се поново сести за преговарачки сто када, како је рекао, „прођу предизборна јуначења у Приштини“.

Председник привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић истакао је да српски народ не заборавља и да тражи истину и правду за невино страдале.

„Данашњи дан нас обавезује да будемо јединствени и сложни у данима који долазе, јер плашимо се да је 17. март и даље свакога дана, само на другачији начин. Морамо бити истрајни и чувати своја огњишта. Јако је битно што је држава Србија уз нас и што чува свој народ, јер сигурни смо да без те подршке и чврсте везе нама нема будућности. Слава свим страдалима“, рекао је Спирић.

У таласу насиља на КиМ 17. и 18. марта 2004. године убијено је 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца страдало у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности. Повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину. Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Извор: Радио Косовска Митровица