Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић каже да Српска листа неће одустати од онога што је у вези са ЗСО договорено у Бриселу.

Далибор Јевтић је на трибини Центра за међународну јавну политику “Изгледи и перспективе ЗСО” на Факултету за дипломатију и безбедност рекао да је то став политичких представника Срба на КиМ.

“Верујемо да ће ЗСО помоћи да се проблеми решавају у околностима које нису лаке на Косову”, рекао је Јевтић.

Према његовим речима, постоји опструкција од стране косовских Албанаца кад се ради о формирању ЗСО, а опозиција је лошом атмосфером у парламенту и на улицама утицала да се тренутно тај процес избаци из приштинских институција.

Јевтић је објаснио да постоје два споразума о Заједници српских општина, наводећи да је први потписан пре четири године и односи се на нормализацију односа и формирање те заједнице, а други прецизира начине, рокове и кораке за то.

“Влада Косова је у складу са другим споразумом требало да усвоји декрет који би омогућио да се формира ЗСО”, каже Јевтић и додаје да се то још увек није десило јер је бивша председница Атифете Јахјага послала Уставном суду споразум из Брисела на мишљење што није било предвиђено договором.

Извор: ТВ Мост