Александар Вучић каже да не верује Албанцима јер, хоће да направе Заједницу српских општина као невладину организацију, док Далибор Јефтић, ипак, очекује састанке на тему статута ЗСО.

Да ли је рушењем зида код моста на Ибру уклоњена и последња баријера коју је Приштина наводила као разлог зашто до сада није формирана Заједница српских општина? Премијер Александар Вучић је јуче био више него опрезан рекавши да не ништа не верује Приштини.

„Они хоће да направе ЗСО као невладину организацију која ће да пушта грамофонске плоче. То је смисао целе њихове приче. Зато су они све ово радили да би избацили Београд и да би могли да кажу да могу то да ураде без Београда и да могу да нађу неког другог”, објашњава председник владе.

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић је, ипак, нешто оптимистичнији. Јевтић очекује да ће ускоро бити организовани састанци који ће за тему имати формирање ЗСО. Он упозорава да ако до тога дође, никако не сме да буде сценографија за косовску и међународну јавност, већ да буде конкретан корак који ће бити направљен на основу договора из Брисела.

„То подразумева да се почне и са израдом статута ЗСО у складу са Бриселским договором који прецизно одређује који кораци морају да буду направљени. Формирана је радна група од пет чланова који би требали да напишу статут ЗСО, а пре тога се очекује да косовска влада донесе декрет о формирању Заједнице српских општина”, каже Јевтић.

На последњој овогодишњој рунди разговора, иако је била најављена, ЗСО поново није била тема дијалога Београда и Приштине. Посредници у дијалогу из ЕУ и косовски Албанци су упозорили нашу делегацију недипломатским средствима рекавши: „Тишина, нема разговора о ЗСО.” Због тога је Вучић 3. фебруара констатовао да „Приштину није брига за ЗСО и да за то има подршку Брисела”. Неколико дана касније он није променио своје мишљење јер је јуче нагласио да не верује Албанцима на Косову и Метохији, као ни онима који их штите. Он сматра да је смисао приче око формирања ЗСО и уклањања потпорног моста у Косовској Митровици жеља Приштине да из бриселског дијалога избаци Београд.

Протекло је скоро четири године од када је у Бриселу први пут договорено формирање ЗСО, али се од тада њена реализација није померила од почетка. Застало се прво због вишемесечног бацања сузавца у косовском парламенту, да би после тога на површину испливала различита тумачења Бриселског споразума. Европска унија која је посредник у дијалог држи се по страни и позива Београд и Приштину да наставе са применом, али се често у дипломатским круговима може чути да косовска власт нема политичку снагу. Овакве тврдње одбацује Далибор Јевтић који наводи да влада Косова има двотрећинску подршку у парламенту.

„Косовска влада није политички слаба, како се спекулише, већ је питање колико су власти у Приштини спремне да политички стану иза својих одлука, тим пре што је крајем године предвиђено одржавање редовних локалних избора”, каже Јевтић.

Уколико се обистине слутње да нема политичке и институционалне воље да се направи корак у том правцу, Александар Вулин и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић су најавили да уколико

власти у Приштини нису у стању да спроведу своју обавезу и да испоштују сопствени потпис и формирају ЗСО, да ће Срби морати да преузму своју судбину у своје руке.

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић је тада најавио да ће одлуку да ли ће на Сретење почети процес формирања ЗСО донети заједнички Срби из покрајине и власт у Београду.

Председница Европског покрета Срба Рада Трајковић сматра да би упркос нестабилној политичкој ситуацији на Косову, Срби требало сами да направе кораке ка стварању ЗСО.

„Од ЕУ не можемо очекивати да испуни обећање и да притисне Албанце да испуне свој део договора, онда Срби морају да крену у остваривање међународног уговора, јер је то једини начин да нас исти тај Брисел озбиљно схвати. Бесмислено је очекивати да власт у Приштини нешто уради јер је она растрзана унутрашњим сукобима и великим поделама које су додатно појачане хапшењем Рамуша Харадинаја и објективно за косовске Албанце питање Срба није за њих ни од каквог приоритета”, закључује Трајковићева.

Вучић: Договор о потпорном зиду исти као 8. децембра

Премијер Александар Вучић изјавио је да је о потпорном зиду на Ибру постигнут исти договор као и 8. децембра прошле године. Он је поручио појединцима који говоре да су Срби попустљиви да би волео да своје јунаштво покажу на делу, уместо што не знају име ниједног села на Косову. „Сачували смо мир, а Срби имају све што су желели, заштиту у Улици краља Петра. Али ме буни и чуди што нисам добио одговоре, зашто то оне вечери у Бриселу није завршено кад је потпуности све исто”, рекао је Вучић.

Додао је да су Албанци желели да искључе Београд. „Јесте ли зато подмићивали српске посланике и хтели да их одвојите од Београда. Не препоручујем ту работу, јер нећете моћи да победите у томе”, рекао је Вучић.