Šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu rekao je da OEBS podržava formiranje komisije koja bi istraživala slučajeve 13 ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu.

On je u emisiji Slobodno srpski kazao da je to bio i jedan od zaključaka regionalne konferencije o bzbednosti novinara koja je održana u Prištini, a koji su krajem februara predstavljeni na konferenciji o bezbednosti novinara Zapadnog Balkana u Beču.

„Ta konferencija je u stvari održana na inicijativu novinara, Udruženja novinara i mislim da je to bila veoma važna stvar da su se dva udruženja novinara na Kosovu, Udruženje novinara na Kosovu i Udruženje srpskih novinara na Kosovu, saglasila sa zajedničkom izjavom, ističući potrebu da se obrazuje komisija koja bi istraživala te slučajeve nestalih novinara. I jedan od učesnika konferencije, ugledni srpski novinar, Veran Matić, koji je učestvovao u srpskoj komisiji, takođe i u crnogorskoj komisiji za istragu slučajeva ubijenih novinara, podelio je svoja iskustva i ponudio svoje savete o tome kako bi to moglo da se izvede na Kosovu“, rekao je Bratu.

Međutim za formiranje jedne ovakve komisije potrebna je kako kaže šef OEBS-a pre svega politička volja.

„Mora da postoji podrška od političkog nivoa i zbog toga je toliko važno to da je predsednik Tači bio prisutan na konferenciji i dao izjavu. Znam da je vodio i razgovor sa Veranom Matićem o mogućnosti uspostavljanja takve komisije. Videćemo. OEBS je spreman da se uključi u takav proces. Spremni smo da podržimo uspostavljanje takve komisije, ali je uvek neophodno da podvučemo značaj postojanja političke podrške i političke posvećenosti organa vlasti za takvom ustanovom. To je bio slučaj u Srbiji, to je bio slučaj u Crnoj Gori. Morao bih da kažem da je to posebno bio slučaj u Srbiji i nadamo se da će to biti slučaj i ovde na Kosovu“, rekao je Bratu.

Šef OEBS-a je naglasio da nerasvetljeni slučajevi sedmorice srpskih i šestorice albanskih novinara koji su ubijeni i kidnapovani u periodu od 1998-2005. godine, predstavlju veliki problem za društvo na Kosovu.