Шеф ОЕБС-а на Косову Јан Брату рекао је да ОЕБС подржава формирање комисије која би истраживала случајеве 13 убијених и киднапованих новинара на Косову.

Он је у емисији Слободно српски казао да је то био и један од закључака регионалне конференције о бзбедности новинара која је одржана у Приштини, а који су крајем фебруара представљени на конференцији о безбедности новинара Западног Балкана у Бечу.

„Та конференција је у ствари одржана на иницијативу новинара, Удружења новинара и мислим да је то била веома важна ствар да су се два удружења новинара на Косову, Удружење новинара на Косову и Удружење српских новинара на Косову, сагласила са заједничком изјавом, истичући потребу да се образује комисија која би истраживала те случајеве несталих новинара. И један од учесника конференције, угледни српски новинар, Веран Матић, који је учествовао у српској комисији, такође и у црногорској комисији за истрагу случајева убијених новинара, поделио је своја искуства и понудио своје савете о томе како би то могло да се изведе на Косову“, рекао је Брату.

Међутим за формирање једне овакве комисије потребна је како каже шеф ОЕБС-а пре свега политичка воља.

„Мора да постоји подршка од политичког нивоа и због тога је толико важно то да је председник Тачи био присутан на конференцији и дао изјаву. Знам да је водио и разговор са Вераном Матићем о могућности успостављања такве комисије. Видећемо. ОЕБС је спреман да се укључи у такав процес. Спремни смо да подржимо успостављање такве комисије, али је увек неопходно да подвучемо значај постојања политичке подршке и политичке посвећености органа власти за таквом установом. То је био случај у Србији, то је био случај у Црној Гори. Морао бих да кажем да је то посебно био случај у Србији и надамо се да ће то бити случај и овде на Косову“, рекао је Брату.

Шеф ОЕБС-а је нагласио да нерасветљени случајеви седморице српских и шесторице албанских новинара који су убијени и киднаповани у периоду од 1998-2005. године, представљу велики проблем за друштво на Косову.