Srpski predstavnici neće podržati formiranje vojske Kosova, a zakonski to ne može da se sprovede u delo bez naše podrške. Priče o formiranju kosovske vojske su improvizacija onih koji priželjkuju izbore, ocenio je danas zamenik premijera Branimir Stojanović.

Stojanović je istakao da za tu ideju Albanci nemaju ni podršku međunarodne zajednice, te da se sve svodi na dnevnu politiku i podizanje političkog rejtinga pojedinih političara.

„Očigledno je da ne postoji apsolutna niti kritična podrška međunarodne zajednice, niti među samim Albancima saglasnost kako to treba i da li to uopšte treba uraditi. Apsolutno je jasno da mi nećemo podržati da se to uradi na bilo koji način, a zakonski i regularno po Ustavu to ne može da se sprovede bez nas.  Ova improvizacija koja se dešava i koja je sada na snazi pre svega ima za cilj neku dnevnu politiku i očigledno je da mnogi koji navijaju za izbore i koji žele da stvore situaciju u kojoj su izbori neizbežni namerno povlače ovakve populističke poteze kako bi podigli sopstveni rejting, ali i kako bi stvorili dodatnu krizu u kojoj bi izbori bili neizbežni“, ocenio je Stojanović.

On je ponovio da se Srbi i dalje neće vraćati u Vladu i Skupštinu, istakavši da su razlozi zbog kojih su izašli i dalje važeći i da ne postoje novi argumenti koji bi Srbe ubedili da se vrate u institucije.

„Onog trenutka kada kosovski Albanci i njihovi lideri shvate da moraju da sprovedu zajednicu i to onako kako je dogovorena, kada reše da donesu konkretne odluke koje idu u pravcu formiranja zajednice tada će postojati preduslovi da se mi vratimo. Do tog trenutka apsolutno ostajemo u ovom statusu kao i sad“.

Komentarišući odlazak troje poslanika u Parlament i njihovo upisivanje u evidenciju prisutnih, zamenik premijera je kazao da to ne znači povratak, već prosto meru predostrožnosti.  Srbi neće dozvoliti da zbog nekakve tehničke procedure  izgube politički uticaj i pozicije koje imaju.

„Radi se o prosto tehničkoj stvari po kojoj će naši poslanici da se pobrinu da ne izgube mandate, jer očigledno mnogi iz albanskih stranaka žele da se desi to, da se njima oduzmu mandati.  Niko se nije vratio, niti će se vratiti, niti će učestvovati u donošenju bilo kakve odluke to je naš stav i to se neće promeniti“, rekao je Stojanović.

 

Izvor: Naš plan